- گرما خور ( به انگلیسی Heat sink’هیت سینک) یا گرماگیر یا فین (Fin) وسیلهای برای خنککاری با هوا است که به جهت تبادل حرارتی یک قطعه، با محیط به کار میرود.
اگر چه طراحی بسیاری از مدارهای قدرت از بازده حرارتی نسبتاً خوبی بر خوردارند، ولی با این همه مقدار توان تلف شده در ترانزیستورهای خروجی میتواند باعث گرم شدن بیش از حد و رسیدن دما به حد غیر مجاز شود. در موارد مذکور لازم است برای سهولت تبادل حرارتی قطعه مورد نظر، با محیط تمهیداتی اندیشیده شود.
در قطعات الکترونیکی مجزا از قبیل ترانزیستورهای قدرت این امر از طریق نصب قطعه بر روی یک گرماخور فلزی که معمولاً از جنس آلومینیوم میباشد و سطح زیادی جهت تبادل حرارتی با محیط اطراف ایجاد میکند صورت میپذیرد.
در مورد آلومینیوم ( AL) جالب است بدانیم که :
آلومینیوم دارای چگالی حدود ۲٫۷ گرم بر سانتی متر مکعب ، یعنی حدود یک سوم چگالی فولاد میباشد .
استحکام آلیاژهای آلومینیوم را نیز می توان با انتخاب آلیاژ مناسب و گاه با انجام عملیات حرارتی خاص به حد استحکام فولاد رساند .
آلومینیوم در دمای ۶۵۰ درجه سانتی گراد ذوب می شود که تا رسیدن به این دما به زمان نسبتاً زیادی نیاز است .
آلومینیوم در حین گرم شدن و حتی ذوب شدن هیچ نوع گاز و دود خطرناک و سمی تولید نمی کند .
آلومینیوم رطوبت را جذب نمی کند ، متورم نمی شود ، ترک نمی خورد ، شکافته و پاره نمی شود ، منقبض نمی شود و قابل فاسد شدن نیست .
آلومینیوم در مقابل اشعه ماوراء بنفش به هیچ گونه پوششی نیاز ندارد .
یکی دیگر از خواص فوق العاده آلومبنبوم مقاومت به خوردگیست. اکسید طبیعی که همواره در سطح آلومینیوم وجود دارد مانع و سد بزرگی در برابر انواع مواد خورنده محسوب می شود .
آلومینیوم فلزی است که آندایز می شود، یعنی آلومینیوم به عنوان آند قرار گرفته با اعمال جریان الکتریکی ، یک لایه اکسید بر سطح آن ایجاد می کنند که ضخامت این لایه بیشتر از لایه اکسید طبیعی است و در ضمن به آلومینیوم قابلیت رنگ پذیری می دهد .
طی پروسه آندایزینگ می توان آلومینیوم را به رنگهای زیبایی در آورد و به آن زیبایی و استحکام بخشید ، در نتیجه طرحی زیبا و جذاب تولید می شود که سطح آن به آسانی با آب گرم قابل شتشو است و نیاز به هیچ تمیزکاری و نگهداری ندارد و به طور طبیعی مقاوم به خوردگی است